21 Haziran 2012 Perşembe

Heidi aslında bir animedir.

Heidi anime

Türkiye'nin bir dönem aşık olduğu Heidi, genelde Alplerde geçen bir çizgi film olarak anılsa da aslında bir anime, yani Japon çizgi filmidir. Animenin tam adı Heidi, Girl of the Alps (Alplerin Kızı Heidi)'dir.

Heidi, 1974 yılında Japon yönetmen Isaho Takahata'nın ünlü animasyon stüdyosu Nippon Animation için yönettiği bir anime serisidir. Nippon Animation, ya da eski adıyla Zuiyo Enterprises, o zamanlar World Masterpiece Theater isimli bir projeyle ünlü çocuk hikayelerinin anime versiyonlarını üretiyordu. Ülkemizde popüler olan Heidi animesinin senaryosu da İsviçreli kadın yazar Johanna Spyri'nin iki kısımda kitaplaştırdığı Heidi adlı hikayesinin ilkinden alınmıştır.

Johanna Spyri'nin orijinal Heidi hikayesi Almanca olarak, iki kitap halinde, 1880 yılında, "çocuklar ve çocukları sevenler" için yazılmıştı. Bizim sevdiğimiz animenin dayandığı ilk kitabın adı "Heidi'nin öğrenme ve yolculuk yılları"dır.

Heidi, anime versiyonuyla Japonya'da inanılmaz derecede ünlü olmuş, daha sonra bu popülarite Avrupa'ya ve ülkemize ulaşmıştır. İşte bazı eğlenceli bilgiler:

  • Heidi'nin tam adı Adelheid'dır :)
  • Anime başladığında Heidi beş yaşındadır.
  • Dedesiyle yaşadığı dağlar, orijinal hikaye yazarının iyi bildiği İsviçre Alpleri'dir.
  • Hikayenin başında teyzesiyle, sonra da da kötürüm arkadaşı Clara'yla yaşadığı yer Almanya'nın kuzey şehri Frankfurt'tur :)
  • Sürekli erittiği peynire ekmek banarak yemesine, İsviçre'de geleneksel olarak fondü denir. (Gerçekten lezzetlidir!)
  • Animenin yönetmeni Isaho Takahata, daha sonra ünlü yönetmen Hayao Miyazaki ile birlikte efsanevi anime stüdyosu Studio Ghibli'yi kurmuştur. Studio Ghibli, Spirited Away ile aldığı Oscar'ın yanında diğer birçok başarılı animeye imza atmıştır.
  • Animenin şarkısının sözleri Almanca'dır. Almancası ve Türkçesi şöyledir:
Almanca

Heidi, Heidi
Deine Welt sind die Berge
Heidi, Heidi
Denn hier oben bist Du zu Haus'
Dunkle Tannen
Grüne Wiesen im Sonnenschein
Heidi, Heidi
Brauchst Du zum Glücklich sein

Türkçe

Heidi, Heidi
Dağlar senin dünyandır
Heidi, Heidi
Tepelerde evindesin
Koyu renkli çamlar
Güneşli yeşil çimler
Heidi, Heidi
Mutlu olmak için onlara ihtiyacın var

İşte bu şarkı ve jenerikle Heidi, doğadan uzak kalan ve televizyonun başına geçen bütün şehir çocuklarının sevgilisi oldu :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder