5 Temmuz 2009 Pazar

Anime Klişeleri: Ekşi Sözlük'te de Varmış!

Benim bir yazı dizisi hazırladığım anime klişeleri hakkında Ekşi Sözlük de üstüne düşeni yapmış ve çeşitli yorumlar yapılmış. Gülmek ya da bilgilenmek isterseniz bir göz atın:

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=anime+kli%C5%9Feleri

İşte benim favorilerim! :

-"super guclu bir karakter vardir. fiziksel bedenini oynatmadan, tamamen zihinsel bir sekilde cevresini saran enerjiyi veya kendi bedeninden urettigi enerjiyi kullanarak, gayet "cool" bir sekilde bir yerde yuruyerek onune gelen her dusmani tarumar eder.

dusmanlar, kendisine ates acmakta, "aaa! oaaa! huoaa!" gibi efetkler cikararak hayret, saskinlik, korku ve caresizlik icinde kendisini oldurmeye calismaktadirlar. ancak karakter, cok guclu oldugundan basi onde egik, gozleri saclari tarafindan ortulmus bir sekilde yuruyerek herkesi paramparca ederek gebertir.

(bkz: elfen lied)"

-"serinin 3/4'üne gelindiğinde ikincil karakterlerden en sevileni, izleyenleri en çok üzecek şekilde öldürülür."

-"16 yasinda her seyi yapabilirsiniz. super bir buyucu olursunuz, eva kullanirsiniz, parali askersinizdir, boyutlar arasi gecis yapabilir voltrani olusturabilirsiniz. kimse de cikip git once dudagindaki sutu sil de gel demez."

-"yeni yeni tanidigimiz gozluklu bir karakter varsa ve ileride bu herifin kotu adamlardan biri hatta kotu adamlarin krali olacagini ogreneceksek kesinlikle yer alan bir mizansen vardir:
gozlukleri, isik vurdugu icin, parlayan bu karakter bir baska karaktere mutlu mesut polyanna modunda gulumseyerek bir seyler anlatir. tek basina kaldiginda bu gozluklu karakterin yuzune yakin plan bir cekim alinir ve karakter gozluklerini duzelttiginde farkederiz meger ki en erol tas bakisini atmaktaymis."

-"tabi kadın karakterlerin daha gerçeğe yakın versiyonları da çok güçsüz, erkeğin bakımına muhtaç olanlar oluyor. bunlar genelde kızlara yönelik animlerde oluyor, japon kızı "erkeğim beni korusun kollasın" gibi bize çok da yabancı olmayan bir kafada sanıyorum, ama aşırı maskülen animelerde de rastlayabiliyoruz bunlara, kontras yaratsın erkeklik gururumuz coşsun diye heralde. ama bunun en ideali güçlü görünüp aslında zayıf olan-veya esas oğlan karşısında zayıf düşen kadın karakterler, übersüper kombo."

-herkesin bahsettiği "bu hayatta neyim neciyim sorgulaması" klişesinin kaynağı sanırım modern japon toplumundaki kariyer-başarılı çalışma hayatı baskısı. bu öylesine bir baskı ki "eeeh eytere beaa" diyip hikikomori sendromunu çıkardı adamlar. devamlı kendilerine empoze edilen "şu ol bu ol şöyle yap böyle yap" hallerinden daralan japonlar gerçek hayatta eyleme geçiremedikleri "sokarım çevre baskısına ben ninja olucam ulan" fikriyle anime alemlerinde alemlere akabiliyor. şaka maka yararlı aslında altmetin olarak, ama aşırı işlenildiğinden millet yalama oldu tabi bu laflara."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder