19 Temmuz 2009 Pazar

Ghost in the Shell (GITS): Sınırları Aşan Anime

ghost_in_the_shell

Ghost in the Shell, kısaca GitS, cyberpunk, post-cyberpunk, film noir arası bir anime. Konusu karanlık mekanlar, nöro-teknoloji, cyborglar, hackerlar, siber-teröristler, ve bu suçluları durdurmakla görevli kahramanımızdan (resimlerdeki Playboy güzeli-Terminatör kırması cyborg kadın) oluşuyor.

Anime, birçok taze fikir sunuyor. Mesela cyberbrain: Teknoloji yardımıyla iyileştirilmiş insan beyninin internet ve diğer networklerle bağlantı kurmasına yarayan buluş. Cyberbrain, vücut zarar gördüğünde beyni başka bir vücuda taşımayı da olanaklı kılıyor.

Başlıkta "sınırları aşan" derken özellikle Japonya-Amerika sınırından bahsediyordum. Fütürist polis animesi Ghost in the Shell bu sınırı aşarak kendini dünyaya duyurmanın başarısını yakalarken, Amerikan film kültürüne de etkileri oldu: Örneğin The Matrix filmi, bu animeden 'ağır' bir şekilde esinlenerek yapılmış. İki filmin karşılaştırmasını şurada bulabilirsiniz: http://www.youtube.com/watch?v=Y3tF7TL0Qh4

ghostshell19
Cyborg kahramanımız Motoko Kusanagi, çok istediği bir şeyi başarmak için vücudunu harcarken.

Ghost ne? Shell ne?

Ghost (hayalet, ruh), animede 'kişilik ya da beyin' olarak değiştirebileceğiniz sözcük; ya da animenin kendi tanımıyla 'kendi varlığının farkında olan' ve yaşayan varlıkların sahip olduğu davranış kalıpları anlamında. Shell ise bu özellikleri içinde bulunduran vücut, ya da bu durumda makine-vücut. Yani özetlersek, ghost bir anlamda beyin, shell de vücut.

ghostshell
Metal ve kablolardan kadın yaratılıyor...

Fikrimce Amerikanları kahramanımız cyborg kadının bol silahlı sahneleri, büyük makinelerin savaşması, arabaların patlaması vs. çekmiştir. Kendi değerlendirmem: Film güzel ama daha güzeli yapılabilirdi. Tek bir filme karaktlerin derinliği ve hikayenin orijinalliği tam yansımamış, dizisi çok çok daha iyi. Yine de ikinci filmi de seyretmeyi planlıyorum. İlk filmin sonunda kahramanımızın 'değişip' vücudunu terk etmesi ve bir çocuk bedenine girmesi beni çekti!

ghost_in_the_shell_2-711458
Anılarımız değişmediyse, başka bir bedene girmek bizi biz yapanı değiştirir mi? Gerçi kahramanımız ikinci filme biraz daha fazla değişimle giriyor.

Kısacası eğer teknoloji, gelecek, bilimkurgu, güzel cyborglar, nöro-bilim ilgi alanlarınız arasındaysa, Ghost in the Shell'i izlemenizde yarar var! Filmi movie2k sitesinde İngilizce, ne yazık ki dublajlı olarak, bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder