25 Haziran 2012 Pazartesi

Yoko Kanno: Anime ve Oyun Müziklerinin Kraliçesi

Yoko Kanno 5 Yoko Kanno'yu Ghost in the Shell'deki "Inner Universe" şarkısıyla tanıdım. Dizinin bitiş şarkısı "Lithium Flower" da onundu ve çok güzeldi. Aşağıdaki animelerden birini izlediyseniz onun şarkılarıyla karşılaştınız demektir: Macross Frontier, Macross Plus, Turn A Gundam, Cowboy Bebop, The Vision of Escaflowne, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, Wolf's Rain, Sakamichi no Apollon.

Kanno'nun birçok tarzı bir arada kullanmayı ve farklı şeylerden esinlenmeyi seven yapısını dijital müzik ve Latince, Rusça, İngilizce şarkı sözlerini bir araya getiren "Inner Universe"'te görebiliriz. Kanno, Ghost in the Shell'in soundrack'inde amacının animenin sert, maskülin dünyasını parçalamak olduğunu ve bunun için "insan ol" (be human) düşüncesini kullandığını söylemişti. Fakat şunu da unutmamak gerek: Kanno'nun Ghost in the Shell'deki bazı parçaları başka grupların şarkılarına aşırı derecede benziyordu. Kanno, büyük ihtimalle bazı şarkıları müzik hırsızlığıyla oluşturdu. Inner Universe'ü aşağıda dinleyebilirsiniz:

Inner Universe (Ghost in the Shell Soundtrack, Yoko Kanno):
Yoko Kanno 1

Şu an 48 yaşında olan Kanno, işini seven bir besteci ve sahnede eğlenen, iyi bir piyanist olmanın yanı sıra Gabriela Robin takma adıyla şarkı da söylüyor (Uzun süre Gabriela Robin ve Kanno'nun aynı kişi olup olmadığı anlaşılamamıştı.). Anime ve oyun müzikleri yazmakla kalmıyor; müzik grupları, filmler, ve Microsoft, Nissan, Toyota gibi şirketlerin reklam müziklerini de Kanno yazıyor.

Anime ve oyun müziklerinin kraliçesi Kanno, resminin çekilmesine yıllarca karşı çıkmasının ardından bir fareyle poz verirken :) 
Yoko Kanno 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder